Teknoloji

Elon Musk’ın dev roketi Starship ilk kez fırlatıldı: Fırlatma başarılı olsa da sonrası umulduğu gibi olmadı

Elon Musk’ın dev roketi Starship bugün ilk kez boca chica’daki fırlatma rampasından uzaya fırlatıldı. Fırlatma başarılı olmasına rağmen, roket 30 kilometrenin biraz üzerinde bir yüksekliğe ulaştığında patladı. Yani bu test lansman açısından başarılı olurken, sonrası beklendiği gibi gitmedi. Ancak Musk, patlama olasılığının yüzde 50 olduğunu zaten söylemişti.

İlk Starship lansmanında yaşananları aşağıdaki görselden hızlı bir şekilde izleyebilirsiniz.

Starship, SpaceX için kelimenin tam anlamıyla devasa bir proje; Aynı zamanda şimdiye kadar yapılmış ve uzaya gönderilen en büyük roket olmayı hedefliyor.

Musk, Morgan Stanley ile yaptığı bir röportajda SpaceX’in birden fazla Starship roketi ürettiğini ve bunlardan birinin bu yıl yörüngeye ulaşma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu söyledi. Starship’in önceki yörünge altı uçuşlarının inişte patlayıcı bir finali vardı.

Şu anda Starship, astronotları ay yörüngesinden ay yüzeyine çıkarıp geri getirecek olan Artemis programında roket olarak biliniyor. Bir sonraki aya iniş görevi olan Artemis III’ün 2025’in sonlarında yapılması planlanıyor, bu nedenle Starship yeteneklerini bundan çok önce göstermelidir.

Starship’in avantajlarından biri de yörüngede yakıt alabilmesidir. Bu, Ay’a ulaşmadan önce alçak Dünya yörüngesinde yakıt ikmali yapmasına izin verecektir. Orada, astronotları ay yörüngesine götürecek olan Orion uzay aracıyla buluşacak ve astronotlar Ay’a inmek için Starship’e binecekler.

Starship 50 metre uzunluğunda bir rokettir. Ancak iticisinde 119 metreye kadar ulaşır. En güçlü fırlatma rekorunun sahibi olan Artemis I, mürettebat bölmesiyle birlikte 98 metre uzunluğundaydı. Starship, hem mürettebatı hem de kargoyu yörüngeye taşımak için tasarlandı ve her bölümü yeniden kullanılabilir.

Kargo söz konusu olduğunda SpaceX, Falcon 9 roketleriyle gönderilenden daha fazla Starlink uydusunu yörüngeye yerleştirmek için Starship’i kullanmak istiyor. Uydu sayısı profesyonel astronomiyi etkilediği ve doğal gece gökyüzünün kirlenmesine katkıda bulunduğu için Starlink birçok tartışmanın merkezinde yer alıyor. Musk ise yörüngede en az 12.000 Starlink uydusuna sahip olmayı planlıyor.

Starship için bir başka heyecan verici potansiyel kullanım, noktadan noktaya yörünge altı ulaşımdır. Örneğin, Singapur’dan New York’a aktarmasız en uzun uçuş yaklaşık 19 saat sürer. Starship bunu yaklaşık bir saat içinde yapma potansiyeline sahip.

emet-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu