BioNTech’e Şok Dava: Milyonlarca Lira Talep Edildi
Dünya genelinde 7 milyon kişinin ölümüne neden olan Covid-19’un tedavisi için üretilen mRNA aşısı BioNTech yarın hakim karşısına çıkacak.
Aşılarla ilgili yüzlerce iddia olduğu belirtilirken, dava süreçlerini yöneten iki hukuk firmasının açtığı davalarda 1 milyon avroya kadar talep edildiği ortaya çıktı.
Covid-19 salgınına karşı geliştirilen ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkede kullanılan Comirnaty adlı koronavirüs aşısını yaptıranlar, aşının “kalıcı yan etki ve hasar” bıraktığı gerekçesiyle yargıya başvurdu.
Türk bilim insanları Hasret Türeci ve Uğur Şahin tarafından Mainz’de kurulan şirket, yarın Almanya’da yargılanacak.
Sözcü’nün haberine göre; Almanya’da hizmet veren iki hukuk bürosu, müvekkillerinin başvurusu üzerine adli süreci başlattı. Yapılan açıklamada müvekkillerin sağlığında “kalıcı hasar” oluştuğu ve bu nedenle tazminat davası açıldığı açıklandı.
‘Beyin sisine neden oldu’
Adı açıklanmayan kadının orta yaşlı bir sağlık çalışanı olduğu da belirtildi. Sağlık çalışanının aşı olduktan sonra kalp ritmi bozukluğu ve “beyin sisi” yaşadığı da vurgulandı. Kadının yarın başlayacak adli süreçte BioNTech’ten 150 bin euro (yaklaşık 3.7 milyon TL) tazminat istediği de açıklandı.
Hamburg’daki bölge mahkemesinde görülecek davanın bu yöndeki yüzlerce iddiadan biri olduğu ve iki hukuk firmasının açmış olduğu davalardan 1 milyon avroya kadar talep edildiği belirtildi.
İngiliz Financial Times gazetesi, şirketlerden birinin Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich, bir diğer şirketin ise Mainz merkezli Casar-Preller olduğunu duyurdu. Gazete, her iki şirketin de geçmişte Alman otomotiv markası Volkswagen’in yaşadığı mazot skandalından hukuken galip çıktığının altını çizdi.
“Arkasında Bill Gates var” iddiası
Rogert & Ulbrich’in ortaklarından biri olan Tobias Ulbrich, daha önce Amerikalı milyarder Bill Gates ile çalışmıştı. “Almanya, nüfusunu 27 milyona indirmek için tüm ülkenin aşılanmasını istiyor” tartışmıştı. Bill Gates bu iddiaları yalanladı.
BioNTech’in geliştirdiği Comirnaty isimli aşının Pfizer ile birlikte üretilip dağıtılmasına rağmen Almanya’da BioNTech’e dava açıldığı belirtildi.
Financial Times’a konuşan Ulbrich, Alman medyasının kendisini bir komplo teorisyeni olarak gösterdiğini ancak bunun doğru olmadığını söyledi.
Öte yandan son zamanlarda yapılan çalışmalarda Covid-19 aşılarının yan etkilerinin olduğu belirtilmiş ancak bu çok nadiren görülüyor. Bu yan etkilerin ortasında nörolojik komplikasyonlar ve miyokardit olarak da bilinen kalp hastalığı olduğu bildirildi.
BioNTech ise iddiaları yalanlayarak üretilen aşıların güvenlik denetimlerinin yapıldığını duyurdu. BioNTech yetkilileri, “Davada davacı ve avukatları, koronavirüs aşısı ile görülen yan etkiler arasında net bir bağlantı gösteremedi” ifadesini kullandı.
Financial Times, BioNTech’in davayı kaybetmesi durumunda şirkete doğrudan bir mali zarar gelmeyeceğinin altını çizerek, Avrupa Birliği’nin aşı üreticilerini yasal olarak koruduğunu ve olası bir dava kaybı durumunda suçun hükümetlere yüklenebileceğini belirtti.
Hukuk firmaları Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller, insanların yaygarasını finansal kazanç için kullandıkları yönündeki iddiaları yalanladı.
bayindirhaber.com.tr