Haber

Yeter Parti kulislerinden çarpıcı bilgiler! Görüşmenin detayları belli oldu

  • HABER 7 – ÖZEL

Kamuoyunda 6’lı masa olarak tanımlanan Millet İttifakı önceki gün Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde 12’nci kez gündeme geldi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun kaleme aldığı öğrenilen açıklamada, partilerin ortak aday noktasında uzlaştığı belirtildi.

Ancak basına servis edilen fotoğraflarda, önceki toplantılardan farklı olarak parti liderlerinin yüzleri asıktı.

Bu çarpıcı atışların ardından Meral Akşener ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında hesaplaşma yaşandı ve Akşener, ‘Gidelim mi?’ Çıktığı sırada kulis bilgisi olarak manşetlere taşındı.

Günün ilk ışıklarıyla Ankara’da kurmaylarıyla bir araya gelen İyi Parti Genel Başkanı, şunları söyledi: Genel Yönetim KuruluToplantıyı kendisinin organize etmesi akıllara soru işaretleri getirdi.

“Ulus 5’ten büyüktür“, ” yol ayrımındayız” Ve ” Millete yol açmayacak hiçbir şeyin içinde değiliz.” gibi açıklamaların yer aldığı Güzel Parti’de ittifaka karşı tansiyon tırmanıyor.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 Yazarı Mehmet Acet, OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemir, USTAD Başkanı Ahmet Akgül ve Milat gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Arseven , son gelişmeleri masaya yatıran Haber 7’ye yorum yaptı. Acet, Daşdemir, Akgül ve Arseven tarafından yapılan açıklamalar:

“SAVAŞ VE MÜCADELE DEVAM EDİYOR”

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acetseçim arifesinde altılı masada yaşanan tartışmanın seçmen üzerindeki etkisine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Kavga ve kargaşa devam ediyor. Bu sürecin ve tüm bunların ibret verici bir yanı var. Topluma verdiğimiz mesaj şu: “Bu haldeyken, muhalefetteyken, yumurtlama tepsisi yokken. sırtında çok çekişiyorsun, birbirinizle kavga ediyorsunuz, tartışıyorsunuz, birbirimizle tartışıyoruz. Biz yetki verirsek, siz iktidara gelirseniz, bu mücadeleyi sürdürürseniz bu ülke ne hale gelir? Sormadan edemiyor insan. Seçim zamanının yaklaştığı bir ortamda halen devam eden çekişmenin en net resmi bu…”

AKŞENER İMZALANDI

Acet, masada ortak bir mutabakata varıldığını belirterek, şunları kaydetti: Bir yandan metne baktığımızda bazı unsurların çok net olduğunu görüyoruz. Halkın burada asıl merak ettiği konu metindir, kısa açıklama budur. İlk başta ‘Ortak bir anlayışa ulaştık’ ifadesini görüyoruz. Metinde geçen söz meclislere haber verilecek… Yani ‘Karar aldık’ deniliyor. Ondan sonra da yetkili kurullarımıza gidip burada alınan kararları anlatacağız’ dedi. Bu metne baktığımızda kararın masadan kalktığını ve Meral Akşener’in imzaladığını görüyoruz.dedi.

“Elimizden geleni yaptık ama emeğimiz buraya kadar geldi”

Meral Akşener’in amiral dairesinde bulunduğu İyi Parti’den gelen son açıklamaların sürecin dışında ilerlediğini vurgulayan Acet, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“BU BÜYÜK BİR SÜRPRİZ”

Akşener’in masada yalnız kaldığına dikkati çeken Acet, “Burada zorlanmasının tek sebebi masada yalnız olmasıydı. Diğer beş genel başkanı ikna eden Kılıçdaroğlu’nun başarısıydı. Bunun sadece bizim tarafımızdan olmadığını biliyoruz. Herkesin beklentisi vardı 5’e 10 Milletvekili istiyorlardı… Dolayısıyla CHP de Meclis’teki diğer küçük partiler adına kendi listesinin bir kısmından vazgeçecek. Bu hesap çerçevesinde Kılıçdaroğlu’na da zemin hazırladılar… Dolayısıyla Uygun Parti’nin bu saatten sonra farklı bir tavırla hareket edeceğine inanıyorum, yapacağını zannetmiyorum.

Kulis: TOPLANTIDAN İLK DETAYLAR

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Genel Yönetim Kurulu toplantısına ilişkin İyi Parti kaynaklarından edindiği ilk kulis bilgisini Haber 7 ile paylaşarak açıklamalarını sonlandırdı:

“İYİ Parti’de Genel Yönetim Şurası toplantısı olacağını biliyoruz. Partinin en değerli istişare sistemi olarak biliniyor. Orada bu konu gündeme gelecek. Tabii bakalım nasıl bir akım olacak. Bu sabah Ala Parti kaynaklarından edindiğim izlenim, genel yönetim kurulu toplantısından net olarak anlaşılıyor: “Karar yönündeydi. Bu şekilde kulis bilgisi vardı. Düzgün Partisi’nin son soru işaretlerini de ortadan kaldıracak bir karara varmasını bekleyebiliriz.”

“KIRILMA İMKANI YOK SÖYLEYEMİYORUM”

OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemirdünden bugüne altılı masada yaşanan tartışmalarla ilgili olarak Haber 7’ye şu açıklamaları yaptı:

“Kırılma ihtimali yok diyemem ama masanın asıl amacı oraya yönlendirmekti… Son bir buçuk iki yıldır Kılıçdaroğlu’nun hazırladığı bir süreç vardı, kuvvetle mümkündür.2017’den beri ilmek ilmek örülmüştür.Masada bir tek Akşener var muhalefet kılığına girmiş ama muhalefeti tek başına.Yetmez.Bir kural var bir yerden bir şey ödünç alırsan , bedelini bir şekilde ödeyeceksiniz.CHP Düzce Partisi’ne zamanında milletvekili ödünç verdi ve oyların en az yüzde 15-20 olduğu ilçelerde aday göstermediler.Alâ Parti’den Alâ Parti’ye geçiş oldu.

DAĞITIM SÜRECİ

Meral Akşener’in ‘masayı bozan’ figür olmaktan kaçındığını belirten Daşdemir, “Akşener bu bedeli ödemek isteyebilir veya istemeyebilir ama isteyip istememesinin farklı sonuçları olacaktır. onu kim kazandı.’ Esas motivasyonları Erdoğan’a karşı olmaktı aslında… Uygun Parti bir holding olduğu ve tabanı da tam oluşmadığı için masadan kalkarsa dağılma ihtimaline odaklanmak lazım. Ancak siyasette belirleyici olma durumunu da büyük ölçüde ortadan kaldırıyor” dedi.

“Çıkar Siyaseti”

Uluslararası Stratejik Analiz ve Araştırma Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, altılı tablodaki genel durumu ‘çıkarlar üzerine dönen siyaset’ olarak yorumlayarak durumu şöyle değerlendirdi:

“Çıkarlar etrafında dönen siyaset her an çatırdamaya mahkumdur. Tarafları öne çıkaran unsur vatana ve millete hizmet değil de bazı amaçlarını gerçekleştirmek ise şunu söyleyebiliriz ki onlar Adaylar ilk anlaşmazlığı bozacak.Cumhurbaşkanı adayı konusunda altılı masada anlaşmaya varılmasının ardından Akşener Bey kurmaylarıyla alelacele bir toplantı yaptı ve bugün toplanmış olmaları aylardır toplanan bu masanın ne kadar iyi olduğunu gösteriyor. ve kendi içinde aday göstermeye çalışıyor, seçime kısa bir süre kala ortak aday noktasında bile tam bir uzlaşmaya varamadı.Bu durumda Sayın Akşener’in ekibini dinleyip ikna etmesini bekliyorum. kim aday olursa olsun seçim için isteyerek çalışmayacağını düşünüyor.Görüntüde altı partinin bir araya gelip ülke için bir araya geldiği bir sahne var ama arka planda birbirini pek sevmeyenler var. bo açısından Fikri ve siyasi politikaları, ortaya çıkacak adayı umut verici bir şekilde destekleyecektir. Zorlu bir seçim sürecine tanık olacağız. Ortaya çıkacak adayı sadece Meral Akşener değil diğer partiler de samimiyetle kabul etmeyecektir.”

“AKŞENER BÜYÜK BASKI ALTINDA”

Milat gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Arseven, altı parça masa için ‘katlanır masa’ tabirini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bu masa için katlanır masa dedim. Burada herkes bir şeylere katlanıyor dedim. Birçok tehdit ve baskıya göğüs geren Meral Akşener için de sözler kullandım. Akşener’in büyük bir baskı altında olduğu çok net bir şekilde görülüyor.. ‘Kalkayım’ çıkışında da hazır bulundu. Bu gerilim gece boyu Ala Parti’ye de yansıdı aslında. İYİ Parti’den birçok yetkili, toplantı sürerken çok net bir biçimde bildiriler dağıtarak baskılarını dile getirdi. Hatta ‘Millet 5’ten büyüktür’ diyenler bile oldu. Hatta bazı paylaşımların Meral Akşener’in bilgisi dahilinde yapıldığına dair güçlü izler vardı. Tehditler irili ufaklı… Öyle bir noktaya geldi ki masanın prangası oldu Akşener Bey… Şimdi masadan kalkarsa altında kalır. O da biliyor… Masayı alt üst etmenin yükünü o çekecek…”

MIZRAK ÇANTAYA SIĞMIYOR

Muhalefette ‘panik’ ve ‘kaygı’nın hakim olduğunu vurgulayan Arseven, Haber 7’ye yaptığı özel açıklamaları şu ifadelerle noktaladı:

“Bu noktada herhangi bir şekilde ortak aday üzerinde uzlaşı sağlanırsa bazı müdahalelerin buna sebep olduğu net bir şekilde anlaşılıyor. Bu müdahaleler hemen dış müdahaleleri akla getiriyor. Çünkü biliyorsunuz CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ‘Masaya adayın belirlenmesinde dış güçler belirleyici’ dedi.Aklımıza sistemin bazı unsurları geliyor.Mevcut atmosferin panik ve tedirginlik olduğunu söylemek mümkün. Meral Hanım Kılıçdaroğlu’nun adaylığını reddederse onu ‘tüm baskı ve tehditlere’ teslim olmamış bir lider olarak göreceğim… Bu ona ana muhalefet liderliğinin kapılarını açacaktır. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu hakkında nihayet fikrini söyleyebileceğini düşünüyorum. Burada artık mızrak çuvala sığmaz denilir… Adayla uzlaşmayan bir tablo, içte ve dışta bu kadar sorunu olan bir ülkeyi yönetmeye nasıl işaret edecek? Hangi noktada bir fikir birliğine varacaklar?”

KAYNAK: HABER7

orta-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu