Yaşam

Ankara Üniversitesi’nden Gambiya’ya Akademik Destek

Gambiya Yüksek Öğrenim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Gomez:

“Türkiye’nin Yüksek Öğrenim Tecrübesinden Faydalanmak İstiyoruz”

Gambiya Yüksek Öğrenim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Pierre Gomez, Türkiye’nin yüksek öğretimdeki birikiminden faydalanmak ve bu alanda iş birliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığındaki Gambiya heyeti, YÖK Başkanı Prof. Dr. Üniversite.

Gambiya’nın Ankara Büyükelçisi Alkali Fanka Conteh ve Gambiya Üniversitesi Rektörü Prof. Bakan Gomez başkanlığındaki heyet, Herbert Robinson’ın eşlik etmesiyle Veteriner Fakültesi’ne ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Rektör yardımcıları ile veterinerlik ve ziraat fakültesi dekanlarının da hazır bulunduğu ziyarette Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gambiya heyetine üniversite hakkında genel bilgiler verdi. Görüşmenin ardından heyet, Veteriner Fakültesi’ne bağlı Yüksek Güvenlikli Viral Zoonoz Teşhis, İleri Araştırma ve Hayvan Laboratuvarları ile Anatomi Müzesi’ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Gambiya Heyeti ve Ankara Üniversitesi yöneticileri daha sonra Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Tarım, Hayvancılık ve Beslenme Merkezi’nde bulunan Agrigenomys Hub Hayvan ve Bitki Genomik Araştırma İnovasyon Merkezi’nin laboratuvarlarında incelemelerde bulundu. Heyet son olarak Ziraat Müzesi ve Biyoteknoloji Enstitüsü laboratuvarlarını ziyaret etti.

“Tecrübelerinizden yararlanmak isteriz”

Gambiya Yüksek Öğrenim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Pierre Gomez, Ankara Üniversitesi ile Gambiya Üniversitesi arasında imzalanan protokole atıfta bulunarak, iki üniversite arasındaki iş birliğini geliştirmek istediklerini belirtti. Gambiya’nın farklı alanlarda Ankara’dan kendine yer edindiğini belirten Gomez, bu takviyenin yükseköğretim alanında da devam edeceğini ve bu kapsamda iş birliği yapmak istediklerini vurguladı.

“Geldik, gördük ve mutluyuz” diyen Gomez, bir sonraki adımın uygulama olduğuna dikkat çekerek, “Bir sonraki adım eylem. Öğretim üyesi-araştırmacı iş birliğini göreceğiz, öğrenci değişimini ve öğrenci değişimini göreceğiz.” araştırma yönü”.

Ankara Üniversitesi’ni Türkiye’nin Harvard’ı olarak nitelendiren Gomez, şöyle devam etti:

“En son teknolojiye sahip ekipmanlarınızı gördük. Bir de çok kaliteli ve çok tecrübeli öğretim üyeleriniz var. Gambiya olarak tecrübelerinizden faydalanmak isteriz. Ve onun Gambiya’daki üniversitelere nasıl akıl hocalığı yapabileceğini görmek isteriz. Ayrıca birçok Gambiyalı öğretim üyesi ve öğrencinin en iyi uygulamaları öğrenmek için buraya geleceğini umuyoruz.”

“Gambiya Üniversitesi protokolden büyük fayda sağlayacak”

Gambiya’nın Ankara Büyükelçisi Alkali Fanka Conteh, Ankara Üniversitesi ile Gambiya Üniversitesi arasında imzalanan protokolün detaylarına bakıldığında Gambiya’nın karşı taraftan bir şeyler alacak taraf olduğunun görüldüğünü söyledi. Conteh, “Bunun için çok teşekkür ederim. Üniversiteler arası öğrenci değişimi her iki taraf için de faydalı olacaktır. Ancak Gambiya Üniversitesi bu protokolden büyük fayda sağlayacaktır.”

“Gambiya ve Gambiya Üniversitesine Elimizden Gelen Desteği Vermeye Hazırız”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bugün ziyaret ettikleri veterinerlik ve ziraat fakültelerinin Gambiya ile işbirliğinde çok aktif rol oynayacağını kaydetti.

Konuk heyetin Ankara Üniversitesi’nin müzelerde nereden geldiğini, laboratuvarlarda nereye gideceğini rahatlıkla görme fırsatı bulduğunu kaydeden Ünüvar, “Sayın Bakanımız ve Sayın YÖK Liderimiz niteliğinde bir protokol imzaladık. Bu protokol bir çerçeve protokolüydü. Elbette o protokoller kayıt altına alınmış değerli belgelerdir, ancak hayata geçirilirse kıymetli metinlere dönüşeceklerdir. Dünkü prestijiyle Gambiya Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi resmi kayıtlarda ‘kardeş üniversite’ oldular. Kardeşlik hukuku da bizim için değerlidir. Kıdemli bir üniversite olarak Gambiya’ya ve Gambiya Üniversitesi’ne elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

“Laboratuvarlardan çok etkilendik”

Gambiya Üniversitesi Rektörü Prof. Herbert Robinson da yükseköğretimin gücünü ve dünyanın tanıdığı Ankara Üniversitesi’nin ne kadar etkili olduğunu gördüklerini söyledi.

Eğitimin etkileyici ve çekici olması gerektiğinin altını çizen Robinson, şöyle devam etti:

“Gezdiğimiz tüm yerler; Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve gezdiğimiz tüm müzelerin eğitim açısından işlevsel olduğunu gördük. Ve ülke olarak kalkınmamızın en etkili yolunun tarıma gerçek değeri vermek olduğunu düşünüyoruz. Ülke ekonomisi ithalata dayalıdır. Bunu değiştirmeliyiz. Bunu değiştirmenin en uygun yolu, Gambiya Üniversitesi’nin ziraat fakültesini güçlendirmektir. Bu durumda, hükümetin ekonomik kalkınma gündemini destekliyoruz. Yapmamız gereken üniversiteyi değişimin öncüsü olarak kullanmak.”

Ziyaret ettikleri laboratuvarlardan çok etkilendiklerini belirten Robinson, Ankara Üniversitesi ile protokol imzalamaktan da memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Ziyaret, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu