Sağlık

Akciğer kanserinin 10 önemli sinyali!

Sigara içmek riski 20 kat artırıyor!

Bu kanserin en tipik belirtisi ‘inatçı öksürük’

Risk grubundaysanız mutlaka…

AKCİĞER KANSERİNİN 10 DEĞERLİ BELİRTİSİ!

 

Dünyada her yıl 2 milyondan fazla, ülkemizde ise 40 bin kişiye sigaranın en önemli risk faktörü olduğu akciğer kanseri tanısı konmaktadır. Erkeklerde en sık görülen kanser türü olan akciğer kanseri, kadınlarda meme ve kolorektal kanserlerden sonra en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Akciğer kanserinin erken evrelerinde gelişen öksürük, başta solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere birçok hastalıkta görülebildiği için hastalar tarafından sıklıkla ihmal ediliyor. Ayrıca sigara içen hastalar ‘sigara öksürtür’ düşüncesiyle öksürük şikayetlerine dikkat etmiyorlar. Özellikle iki haftadan uzun süren ve nedeni bilinmeyen inatçı öksürüğün akciğer kanseri belirtisi olabileceği ortaya çıktı. Geç teşhis, tedavi şansının önemli ölçüde azalmasına neden olur. Acıbadem Maslak Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasret Er, Erken teşhis için risk faktörü olan bireylerin inatçı öksürük durumunda mutlaka hekime başvurması gerektiğine işaret ederek, “Ayrıca herhangi bir şikayeti olmasa bile risk faktörü taşıyan 40 yaş üstü kişilerin de düzenli olarak taranması gerekiyor” dedi. Her yıl düşük doz bilgisayarlı akciğer tomografisi ile “Akciğer kanseri en fazla can kaybına neden olan kanser türlerinden biri olsa da erken tanı ve tümöre özel tedavi protokolü sayesinde hastalar uzun yıllar sağlıklı ve aktif yaşamlarını sürdürebilmektedir” diyor.

 

Akciğer kanserinin 10 önemli belirtisi!

Akciğer kanserinin belirtileri tümörün konumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle genellikle başka nedenlerle çekilen tomografi veya akciğer grafilerinde tesadüfen saptanır. Hasret Er, iki haftadan uzun süren ‘inatçı öksürük’ başta olmak üzere aşağıdaki belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor:

  • Yeni başlayan veya farklı, kalıcı bir öksürük
  • Öksürürken veya tükürürken kanama
  • Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları
  • Omuzda, sırtta veya göğüste ağrı
  • nefes almada zorluk
  • Ses kısıklığı veya hırıltı
  • Zayıflık ve yorgunluk
  • Boyunda ve yüzde şişme
  • yutma güçlüğü
  • İştah ve kilo kaybı

 

Sigara akciğer kanseri riskini 20 kat artırıyor!

Sigara akciğer kanserinde en önemli risk faktörünü oluşturmaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmalar akciğer kanserinin yüzde 90’ının sigaraya bağlı olarak geliştiğini ortaya koyuyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlere göre 20 kat daha fazla   Birçok kez daha fazla olur. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. 20 yıldır sigara içenler ve 15 yıldan az süredir sigara içenler.” “Sigarayı ilk bırakanlar akciğer kanseri açısından risk grubunu oluşturuyor” diyor. Radon gazının da ikinci önemli risk faktörü olduğu belirtiliyor. Genetik faktörler, asbest ve çevresel toksinler akciğer kanserinin gelişiminde rol oynayan diğer faktörler arasındadır.

Tedavi hastaya özel planlanır

Akciğer kanseri temel olarak ‘küçük hücreli’ ve ‘küçük hücreli olmayan’ olmak üzere iki gruba ayrılır. Akciğerde gelişen tümörün tipine ve evresine göre tedavi planlanır.   Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasret Er, hastaya özel uygulanan protokol sayesinde tedaviden çok başarılı sonuçlar alındığına dikkat çekerek, “Küçük hücreli akciğer kanserinde kemoterapi tedavinin en önemli modülüdür. Bunun nedeni ise bu yolun hızla çoğalan hücrelerde etkili olmasıdır. Erken evre akciğer kanseri kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonuyla tedavi edilir. Yaygın aşamada temel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmeyi amaçlayan kemoterapi ve immünoterapi kombinasyonu ile tedavinin başarısı artar. “Küçük hücreli dışı akciğer kanseri farklı moleküler özelliklere sahip birçok hastalığı içerdiğinden tümöre özel en uygun tedavi formülü seçilir” diyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu