Haber

Trump’a yönelik ‘gizli belgeler’ soruşturması kapsamında dava dosyası açıklandı

YENİ ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki malikanesinden çıkan “gizli belgeler” soruşturması kapsamındaki dava belgeleri kamuoyuna açıklandı.

Florida Bölge Mahkemesi’nin Trump aleyhindeki “gizli belgeler” nedeniyle kamuoyuna açıklanan 49 sayfalık davasında, Trump aleyhine “ulusal savunma bilgilerini kasten gizleme” ortasında olmak üzere 37 suçlama yöneltildi.

Trump hakkındaki iddianamede, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) askeri harekât için gizli bir harita içeren “saldırı planı” ile ABD ve yabancı ülkelerin savunma ve silah kabiliyetlerini detaylandıran belgelerin paylaşılması gibi maddeler yer alıyor.

Dosyada Trump’ın yardımcısı Walt Nauta da yanlış beyan ve komplo kurmakla suçlanıyor.

Trump’ın konutunda ele geçirilen belgelerde nükleer detay

Belgede, Trump’ın evinde ele geçirilen belgeler arasında ABD’nin “hassas savunma ve nükleer bilgileri” olduğu, yabancı bir devletin nükleer kapasitesinin ayrıntılarını içeren bir belgenin olduğu da belirtildi.

Dava dosyasında adı geçen bir avukat, Trump’ın FBI’dan bazı dosyaların kaçırılmasını önerdiğini belirtirken, Trump’ın gizli belgeleri evin banyo, duş, balo salonu, depo, ofis ve yatak odası gibi farklı yerlerinde sakladığı kaydedildi.

Öte yandan Trump’ın 2016’daki başkanlık kampanyası sırasında dava dosyasındaki gizli belgelerle ilgili yaptığı konuşmalara atıfta bulunarak, Trump’ın seçilmesi durumunda gizli belgeler konusunda daha titiz davranacağını söylediği hatırlatılmıştı.

“Saklayacak hiçbir şeyim yoktu, şimdi de yok”

Trump, Truth Social adlı sosyal medya platformunda konuyla ilgili şu paylaşımları yaptı:

“Biden Kutularını Çin Mahallesi ve Boston’daki avukat ofisi dahil her yere taşıdı. Neden deli Jack Smith buna bakmıyor? Ayrıca onlara Mar-a-Lago’dan bir güvenlik kaydı verdim, açıkça sorgusuz sualsiz. Artık saklayacak hiçbir şeyim yoktu ve kimse Beyaz Saray’dan yanımda getirdiğim kişisel kayıtlara bakmama izin verilmediğini söylemedi. Bunda yanlış bir şey yok.”

“Biden, kayıtları yıllarca tam bir güvensizlik içinde tuttu, hatta Senatörken bile çaldı. Saçmalık! Tıpkı Jack Smith, Lisa Monaco ve savcıya gönderdikleri Matt Colangelo gibi “Clinton Socks Davasında karar, oldukça açık. DOJ ve FBI’ın yıllardır bana karşı yaptıklarından başka suç yok.” ifadelerini kullandı.

Biden konuyu Adalet Bakanı ile görüşmedi

Söz konusu belgenin açıklanmasının ardından Biden, Kuzey Carolina gezisinde gazetecilere, “Bu konuyu Başsavcı Merrick Garland ile görüştünüz mü?” soruyu yanıtladı.

Biden, “Bunu Garlad ile görüşmedim, görüşmeyeceğim. Olanlar hakkında yorumum yok” dedi. söz konusu.

Trump, hakkında iddianame hazırlandığını duyurdu

Trump, dün gece kendi sosyal medya sitesi TruthSocial’da yaptığı paylaşımda “gizli belgeler” ile ilgili iddianame hazırladığını duyurdu.

Önümüzdeki hafta Salı günü yerel saatle 15.00’te Miami’deki federal adliyeye çağrıldığını belirten Trump, “Ülke tarihimizdeki herhangi bir görevde liderden çok daha fazla oy aldı ve şu anda hem Demokratların hem de diğerlerinin açık ara önünde. 2024 başkanlık seçimleri için anketlerde adaylar var. Eski bir ABD liderinin başına böyle bir şey gelebileceğini hiç düşünmemiştim. Ben temiz bir adamım.” Sözlerini kullandı.

Malikanesinden gizli belgeler

Trump’ın Florida’daki konutu, “gizli belgeler” soruşturması için 8 Ağustos 2022 sabahı FBI casusları tarafından basıldı.

Baskını ve devam eden soruşturmaları “siyasi” olarak nitelendiren Trump, özellikle Mar-a-Lago’dan alınan belgelerin “bağımsız bir hakem veya özel yargıç” tarafından incelenmesini istedi.

Trump aleyhindeki “gizli belgeler” ve “6 Ocak Kongre baskını” soruşturmalarına, özel görevli uzman olarak atanan eski Başsavcı Jack Smith başkanlık ediyor.

Donald Trump, 2016 başkanlık seçimleri sırasında bir bayana “kapanma” ücreti ödediği için kendisine yöneltilen suçlamalarla 4 Nisan’da Manhattan Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Trump, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu