Dolar yerine Yen mi harcıyoruz? İstanbul ve Tokyo’daki Fiyatlara Baktığınızda Satın Alma Gücü Farkına İnanamayacaksınız
Türkiye’de artan enflasyona yetişmeye çalışan kazançlar özellikle maaşları vurunca, nüfusun yaklaşık dörtte birine ev sahipliği yapan İstanbul, karşılaştırmalardan kaçamıyor. Ortalama faizlere dayalı harcamalar satın alma gücü açısından da durumumuzu ortaya koyuyor. Dünyanın en değerli şehirleri arasında yer alan Tokyo ve İstanbul’da fiyatlara baktığınızda satın alma gücü ya da yaşam maliyeti kaçınılmaz hale geliyor.
Kaynak:https://www.numbeo.com/cost-of-living…
Fiyat karşılaştırmaları en sevdiğimiz şeylerden biri olsa da, hem birkaç yıl öncesine baktığımızda hem de diğer ülkelere baktığımızda asıl mesele satın alma gücü oluyor.
TL’nin son yıllardaki hızlı değer kaybı enflasyona yansıma yoluyla sadece dolar karşısında değil yurt içinde de satın alma gücünü giderek azalttı.
Tokyo’da tüketici fiyatları İstanbul’a göre (kira hariç) %53,5 daha yüksek iken, kira dahil %53,7 daha yüksek görünüyor.
O halde gelin fiyatlara ve satın alma gücüne birlikte bakalım. Nımbeo üzerinde yaptığımız fiyat karşılaştırmalarını aldığımız tablomuzda ortalama gelire göre satın alma hacmine baktık.
Türkiye’de yani İstanbul’da alkol ve yemek daha pahalıyken burada kahve ve su fiyatlarının daha uygun olduğunu görüyoruz. Ancak satın alma gücüne baktığınızda işler biraz değişiyor.
Piyasada Tokyo, İstanbul’dan çok daha değerli. Artan gıda enflasyonuna rağmen İstanbul’da gıda fiyatları kesinlikle daha ucuz. Ancak…
Fiyatlar neredeyse iki kat daha yüksek olsa da Tokyo’dakilerin satın alma gücü hâlâ neredeyse iki kat daha fazla.
Yine TÜİK, ülkemizde TÜFE bilgilerinde özellikle akaryakıt maliyetleri ve döviz kurlarındaki yükselişle en çok artan kalemlerden biri olan ulaşımda (taksiciler) görmemeli ama Tokyo’ya karşı tek avantajımız bu. var.
Ev faturalarında ve sosyal aktivitelerde de durum pek değişmiyor. Üçüncü kat daha ucuza aldığımız hizmet için daha az satın alma gücümüz var.
Eğitim nispeten uygun fiyatlı olmaya devam etse de Tokyo’nun daha fazla çocuğu eğitme gücünü bulduğunu anlıyoruz. Dokuma cenneti, Türkiye turizminin ve ticaretinin kalbi olan İstanbul’da giyim harcamalarına baktığımızda kesinlikle öndeyiz(!).
İstanbul’da uzun süredir ekonomik tartışmaların, hatta siyasetin ana gündemi olan konut, “nispeten” ucuz olsa da, manzaraya baktığınızda satın alma gücü gün batımını andırıyor.
Şehir dışına çıksak İstanbul’da biraz dinlensek Tokyo’daki maaşın dörtte biri yetiyor.
Sonunda satın alma gücünün ana ölçüm merkezine geliyoruz. Ortalama kazanca yani İstanbul’da yaşayan bir insanın aldığı maaşlara baktığınızda Tokyo’da aldığı maaşın 4 katı “birim” gibi görünüyor. Fiyatların rekabetçi olduğu iki şehirde ortalama maaşlara baktığınızda resim netleşiyor. Son olarak konut kredisi faiz oranları dikkat çekiyor.
Dünyanın en pahalı şehirlerinden biri olan İstanbul’un bu konuda dünyayla rekabet etmesine ve bizim için daha değerli olmasına ne dersiniz?