Haber

Avrupa Parlamentosu’nda ‘Katar’dan rüşvet’ operasyonu: 4 kişi gözaltında

Belçika federal polisi, Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’ın “ekonomik ve siyasi kararları etkilemek için bazı Avrupa Parlamentosu çalışanlarına yüklü miktarda rüşvet verdiği” gerekçesiyle Brüksel’de operasyon düzenledi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, eski bir milletvekili ve Avrupa Parlamentosu çalışanlarına yönelik “yolsuzluk, suç örgütüne üyelik ve kara para aklama” iddiasıyla düzenlenen operasyon kapsamında 16 ayrı noktaya baskın düzenlendi ve 4 kişi gözaltına alındı.

Belçika Federal Başsavcılığı, Temmuz ayından bu yana “bir Körfez ülkesinin” Avrupa Parlamentosu’nun ekonomik ve siyasi kararlarını etkilediği şüphesiyle soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.

PARA VE PAHALI HEDİYELER VERİLMİŞTİR

İddia makamına göre, iddianamede adı geçen Körfez ülkesinin Avrupa Parlamentosu’nda siyasi ve stratejik konumları olan kişilere “önemli meblağlarda para ve pahalı hediyeler” teklif ederek parlamento kararlarını etkilemeye çalıştığından şüpheleniliyor.

Belçika’nın Knack dergisi ve Le Soir gazetesine göre bu Körfez ülkesi şu anda Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar.

Belçika polisi, 9 Aralık Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde Ixelles, Schaarbeek, Kraainem, Vorst ve Brüksel’de 16 farklı yere baskın düzenledi.

EVDE 500 BİN EURO PARA BULUNDU

Operasyonda 4 kişi gözaltına alınırken, 500 bin euro nakit para, bilgisayar ve cep telefonlarına el konuldu.

Knack dergisine göre ameliyat edilen kişilerin tamamı İtalyan kökenli. Bunların ortasında sosyal demokrat ve muhafazakar kümeye bağlı, eski bir milletvekili ve eski bir sendikacı olan meclis danışmanları var.

Belçika medyasına göre gözaltına alınanlardan ikisi, Avrupa Parlamentosu eski sosyal demokrat küme üyesi Pier Antonio Panzeri ve İtalyan sendika lideri Luca Visentini.

Operasyonda ele geçirilen 500 bin euro nakit paranın eski milletvekili Panzeri’nin adresinde bulunduğu öğrenildi.

Avrupa Parlamentosu’ndan ayrıldıktan sonra Pier Antonio Panzeri, “ciddi insan hakları ihlallerine ve insanlığa karşı suçların cezasız kalmasına karşı mücadele eden” sivil toplum örgütü “Ciddi Cezasızlıkla Mücadele”nin lideri oldu.

Kasım ayında Visentini, dünya çapında 200 milyon üyesi bulunan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) genel sekreterliğine seçildi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu