Haber

Antrenör Cezmi Turhan D Smart’a konuk oldu

D Smart’ta yayınlanan Haftanın Konuğu programında spor yazarı Faik Gürses’in sorularını teknik direktör Cezmi Turhan yanıtladı.

Cezmi Turhan, Arjantin’in kazandığı 2022 Dünya Kupası’nı değerlendirdi: “Katar’ın ev sahipliği yapması eleştirildi ama gördüğüm kadarıyla başarılı bir düzenleme yapılmış. Çok sistemli ve stratejik bir çalışmaydı. Dünyanın en modern stadyumlarını yaptılar. Bence finale yakışır bir maçtı. Futbolda son sözü yetenekli futbolcular söyler. Bu oyunda böyle oldu. Arjantin ilk yarıda taktik olarak iyi oynadı. Fransa beklentilerin altında kaldı. Herkes Messi-Mbappe rekabetine odaklandı. Her iki oyuncu da üzerine düşeni yaptı. Dünya Kupası Messi gibi bir oyuncuya yakıştı. Arjantin maçın her anında kupayı istiyordu. Messi’nin yarattığı atmosfer nedeniyle grup da farklı oynuyor. Kadro oyununda başarının formülü elit futbolculardan geçer.

Bu tür oyuncuların yetiştirilmesi gerekiyor. Elbette bu elit futbolcuların etrafındaki oyuncuların kalitesi de çok değerli. Scaloni’nin yaptığı en değerli şey, bir grup ruhu yaratmaktır. Messi’nin etrafındaki oyuncular çok kısa bir molada oynadı. Çok hevesli oynadılar, çok yavaş savunma yaptılar. Taktik oyunun dışına çıkmadılar. Sistemler değişebilir ama önemli olan fonksiyonel oyuncular, Arjantin’de de çok iyi performans gösterdiler. Fransa’da Benzema, Kante, Pogba gibi kıymetli isimler yoktu. Tam bir takım olsalardı, farklı şeylerden bahsediyor olabilirdik. Bu Dünya Kupası’nda üzüldüğüm tek şey Türkiye’nin yokluğu, İtalya’nın yokluğu, Almanya’nın erken vedası. Maradona’dan sonra izlediğimiz en uygun Arjantin’i izledik. Ancak o zamanki oyuncu kalitesi bugünkü Arjantin grubundan daha iyiydi. Scaloni’nin Messi’yi diğerlerinden ayırmadığını düşünüyorum. Her oyuncuya aynı değeri verdi. Scaloni çok iyi bir takım mühendisliği yaptı. Brezilya’nın şampiyon olmasını isterim. Ancak Hırvatistan maçında Brezilya istediğini yapamadı. Hırvatistan yeterince direndi ve sonuca gittiler. Arjantin de Fransa ile oynadığı maçta maça bu şekilde olumlu başladı ve kupayı bu formda aldı. Hırvatistan’ın altyapısı, oyuncu gelişimi ve antrenör eğitimi en iyi ülkelerden daha az değil. Çok önemli bir programları var. Modric gibi oyuncular bu sistemin sonucudur. Hırvatistan, turnuvanın en iyi performans gösteren takımlarından biriydi. Finale bile kalabilirler. Kaleci Livakovic çok iyi performans gösterdi. Bu Dünya Kupası, kalecilerin yan top özelliklerini ve libero özelliklerini ön plana çıkardı.” dedi.

Cezmi Turhan, liglerin ortasında oynanan Dünya Kupası’nın sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Oyuncular çok yıpranmış dönecekler. Esasen uyumu yüksek liglerde oynuyorlardı. Dünya Kupası gibi önemli bir organizasyona da katıldılar. Yoğun trafik vardı. Ekipler artık profesyonel sağlık ekipleriyle çalışıyor. Oyuncuları en iyi şekilde lige hazırlayacaklar. Ancak Arjantin ve Fransa ekibindeki oyuncuların döndükten sonra biraz zorlanacağını düşünüyorum. Oyuncular çok sıcak bir iklimden soğuk ülkelere dönecekler. Özellikle sıcak bir iklimde futbolcuların uyum sağlaması çok zor.” dedi.

Almanya’nın kümelerde elenmesini değerlendiren Cezmi Turhan; “Löw’den sonra Alman Milli Takımı biraz geriledi. Neuer berbat bir turnuva geçirdi. Ama Musiala gibi bir yıldızı ortaya çıkardılar. Almanya’da iyi futbolcular var ama şu anda eski takımları gibi üst düzey yıldız oyunculara sahip değiller. Daha çok sistem bazlı oynayan oyuncular var. Bu turnuvada nasıl bir dertleri var bilmiyoruz. Ancak o kadar uygun bir sistemleri var ki bir sonraki Avrupa Şampiyonası’nda yine favoriler arasında yer alacaklar. Bu turnuvada kötü oynamadılar, korkunç goller yediler. Bu goller takımın performansını manevi olarak etkiledi.” söz konusu.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu